Müslüman Gencin Hayat Prensipleri
Milli Gazete yazarı Abdülaziz Kıranşal'ın 07.07.2019 tarihli yazısını iktibas ediyoruz.
Önce niyetlerini düzelt ki amellerin ve davranışların da düzelsin. Önce Allah ile aranı düzelt ki insanlarla da aran düzelsin. Çünkü Efendimiz (s.a.s), “Kim Allah ile arasını düzeltirse Allah da onun insanlarla arasını düzeltir. Kim içini, niyetlerini düzeltirse Allah da onun dışını, amellerini, davranışlarını düzeltir.” (Hâkim)
Önce Allah’ın rızasını, sevgisini ve beğenisi kazanmaya bak, eğer Allah’ı razı edersen Allah da insanları senden razı eder. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki, “Allah bir kulundan razı olur ve onu severse gök ehline de, yer ehline de onu sevdirir. İnsanların kalbinde ona karşı bir sevgi uyandırır.” (Buhari)
Önce ahireti hedefle ve manevi hayatını bir düzene koy ki, dünyalık hayatın, günlük işlerin de bir düzene girsin. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki, “Kimin ilk hedefi dünya olursa, Allah onun iki gözünün arasına fakirliğini koyar, dünyalık işlerini de darmadağınık eder. Netice olarak, dünyadan da eline, kendisine takdir edilmiş olandan fazlası geçmez. Kimin de ilk hedefi âhiret olursa, Allah onun kalbine zenginliğini koyar ve onun dünya işlerini derli toplu kılar, artık dünya boyun eğerek onun peşinden gelir. (Tirmizî)
Her daim en güçlüden yana ol. Ve bil ki, yegâne güç ve kudret sahibi Cenab-ı Allah’tır ve ondan daha güçlü olan da yoktur. O halde her daim Allah’tan ve onun dininden yana ol ki, yardımsız kalmayasın. Ve sakın unutma! Allah kendi dostlarını asla yardımsız bırakmaz. Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki, “Sen Allah’ın emir ve yasaklarını gözet ki, Allah da seni gözetip korusun. Allah’ın rızâsını her işte önde tut ki, muhtaç olduğunda onu yanında bulasın. Bir şey isteyeceksen önce Allah’tan iste. Yardım dileyeceksen de Allah’tan dile! Ve bil ki, bütün insanlar toplanıp sana bir fayda vermeye çalışsalar, ancak Allah’ın senin için takdir ettiği kadar fayda verebilirler. Yine eğer bütün insanlar toplanıp, sana bir zarar vermeye kalksalar, ancak Allah’ın senin hakkında takdir ettiği kadar zararı verebilirler. Sen bolluk ve rahat içindeyken onun emirlerine bağlı kalmakla Allah’ı tanı ki, O da darlığa düşünce seni kurtarmak suretiyle seni tanısın. Bil ki senin hakkında yazılmamış olan hiçbir şey başına gelmez. Sana takdir edilen de seni atlayıp başkalarına gitmez. Bil ki zafer sabırla, sevinç üzüntüyle, kolaylık da zorlukla birliktedir.” (Tirmizi-Ahmed b. Hanbel)
Her işinde Allah’tan kork. Eğer bir günaha sürüklenirsen peşinden hemen bir iyilik yapmaya bak, çünkü günahlarını temizlemenin en iyi yolu iyilik yapmak ve salih amel işlemektir. O halde saatini her daim hayırda yarışmak üzere programla! Çünkü Efendimiz (s.a.s) buyuruyor ki: “Her nerede ve her ne hâlde olursan ol, Allah’tan kork! (Daima O’nun huzurunda, O’nun kontrol ve gözetimi altında olduğunu unutma! Yalnız veya toplum içinde, belâ veya musibet anında, bolluk veya darlıkta; kısacası hayatın her anında Allah’a karşı saygılı ol, O’na karşı sorumluluk bilincini asla kaybetme!) Bir kötülük yaptığın takdirde, hemen arkasından bir iyilik yap ki, o kötülüğü silip yok etsin. Bir de, insanlara davranışlarında güzel ahlâklı ol! (Tirmizi)
Bu haber toplam 1117 kez ziyaret edildi.
Yorum Ekle
Adınız / RumuzYorumunuz